събота, 1 март 2014 г.

Двойни стандарти при поднасянето на информация

           

           Тази седмица станахме свидетели на излизането на новия брой за месец февруари на "Вестник на УНСС". Този път снимките на ректора Стати Статев са "едва" 8 за общо скромните 12 страници вестник. Но не това е основното.
              Вниманието ни бе привлечено от анонс в червено на първа страница, който гласи: "РЕШЕНИЕ НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪВЕТ НА УНСС - По точка 3 от дневния ред: Приемане размера на таксите за кандидатстване и за обучение на студенти и докторанти в УНСС за учебната 2014/2015 г., АС реши: Приема предложението за размера на таксите за кандидатстване и за обучение на студенти и докторанти в УНСС за учебната 2014/2015 година, размерът на таксите НЕ СЕ ПРОМЕНЯ." 

 Изглежда трябва едва ли не да благодарим, че ще плащаме "само" таксите с увеличението от миналата година. Но в случая искаме да акцентираме върху друго, а именно, че се обявяваме против двойните стандарти, които университетският вестник прилага. И за да обясним по-точно за какво става въпрос, нека се върнем малко назад...
          Преди около една година Академичният съвет на УНСС, начело с ректорът Стати Статев, взе решение за увеличаване на таксите. Първоначално увеличението се равняваше на 33% . След вълна от справедливо студентско недоволство се стигна до парадоксалното, измиващо ръцете на ръководството решение за "намаляване на увеличението" ( и то само за хуманитарните специалности) от близо 100 лева отгоре за семестър на "скромните" според АС 58 лева. Така новата учебна 2013/2014 година посрещна студентите с нови по-високи такси.
          Странно как тогава при създалата се ситуация, когато АС са гласували предложението на ректора за увеличение на таксите, никаква официална позиция или най-малкото опит за допитване и съгласуване със студентите не видяха бял свят или иначе казано не получиха място на първа страница във "Вестника на УНСС".
      Едва след значимия протест, организиран от група студенти на УНСС бе потърсен път за диалог. Аргументацията за бъдещото увеличение размера на таксите беше от несериозно по-несериозно. Като довод дори бе изтъкната нуждата от нов плочник на паркинга, достъпът до който е забранен за студенти.
           А като споменем, че платените отгоре пари тази година за такси трябваше уж да бъдат използвани за подобряване на материалната база и разширяване сградата на УНСС - настоящата ситуация става още по-иронична, предвид състоянието на Новия корпус към момента. Напомняме, че след извършване на ремонтна дейност в края на миналата 2013 година Новият корпус, където се провеждаха голяма част от учебните занятия, е в окаяно състояние, на практика неизползваем.
      И въпреки че от страниците на "Вестника на УНСС" ректорът в интервю пред Ст. Данаилов уверява обществото и в частност студентите, че е предприел "спешни мерки, за да продължи нормално учебния процес", повечето от студентите са реалисти и ясно съзнават, че учебният процес продължава, но далеч не и при нормални работни условия. Залите са препълнени, сливат се групи и упражнения, столовете не достигат и прочие...

                                                                  
        Може би все пак не е лошо редакторският колектив и заемащите ръководни постове в УНСС, в това число и ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев да си зададат риторичния въпрос - дали обявяващият се за наследник на вестник "Студентска мисъл" от 1920 г.(информационният източник на тогавашния предшественик на УНСС - Свободен университет за политически и стопански науки") "Вестник на УНСС" представя обективно информацията, касаеща всички студенти.Няма коментари:

Публикуване на коментар