неделя, 19 октомври 2014 г.

Реститути са захапали Студентски град

Увисват проекти за кампуси, паркинги и училище


Претенциите на реститути, които обжалват приетия устройствен план на столичния Студентски град, спъват развитието на квартала. „Регулационният план бе приет още през 2010 г. от Столичния общински съвет, но вече от четири години се обжалва в съда”, заяви пред „Новинар” кметът на район „Студентски” Димитър Дилчев. Поради тази причина редица проекти, които биха улеснили живота на студентите, не могат да бъдат реализирани.
Дилчев обясни, че е предвидено изграждането на два етажни паркинга, които да решат проблема с паркирането в жилищния комплекс. Единият от тях ще се намира до метростанцията при бул. „Г. М. Димитров”, а другият трябва да се появи върху мястото на пустеещ незавършен строеж.
„Проблемът с паркирането е голям, тъй като общежитията не разполагат с достатъчно паркоместа, а навремето никой не е предполагал, че толкова много студенти ще използват коли”, коментира кметът.
Той каза още, че се предвижда върху друг зарязан строеж да бъде изградено и училище, тъй като броят на младите хора, избрали да живеят в Студентски град, нараства. В плана са отредени и огромни терени за построяването на университетски кампуси. Това ще са общежития със специален пропускателен режим и с вътрешна организация на движение и паркиране, посочи Дилчев. Той подчерта, че въпросният устройствен план е трябвало да вкара ред и в безконтролното строителство в Студентски град.
В него все пак категорично са зададени зоните, в които няма да се строи, заяви той. Според кмета собствениците на терени са в правото си да обжалват устройствения план, но докато не се намери решение на проблема със собствеността, общината е с вързани ръце и не може да се заеме с цялостното благоустройство на квартала.
Дилчев все пак се похвали с обновения парк „Студентски”. Първият етап на проекта вече е завършен и всички могат да видят резултата, каза той. Изградени са нови алеи, детска площадка и скейтпарк. „Надявам се тази година да продължим с другите етапи от благоустройството на парка, така че той да бъде завършен изцяло”, отбеляза той. 


Биг брадър опасва комплекса
Видеонаблюдение ще бъде поставено на различни места в Студентски град, който стана печално известен с няколко трагични случая, завършили с фатален край. Постепенно се изгражда система за видеонаблюдение в общежитията и се засилва охраната им, посочи Дилчев.
По думите му са определени и местата за поставяне на камери в Студентски град.
„Проектът е изготвен, надявам се, че скоро ще се намери и финансиране”, коментира кметът. „Понеже възможностите ни са ограничени, сме се концентрирали върху най-невралгичните точки в района – местата около дискотеките и няколко възлови кръстовища”, уточни той.

Три обновени забавачки ще посрещнат децата
Три изцяло обновени и санирани детски градини ще посрещнат своите питомци през новата учебна година. „Всяка година правим значителни ремонти по детски градини, басейни и физкултурни салони, но за първи път тази година в района се работи толкова мащабно”, похвали се Дилчев. Направена е пълна топлоизолация и подмяна на осветителните тела.
В момента тече подготовката на забавачките за първия учебен ден. Работим много активно и по пристройка за две групи в 79-о ОДЗ, каза още Дилчев. Той изрази надежда, че до 15 септември тя ще бъде готова, за да започне да приема деца от 1 октомври.
„Това лято учебната база бе приоритет и се надявам след 2-3 седмици децата да бъдат посрещнати в едни съвсем нови и като облик, и като условия градини”, заяви кметът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар